Lisa Mae als Hatsjepsoet (140 cm x 100 cm) 2017
werkfoto van Lisa Mae als Hatsjepsoet Hatsjepsoet
Lisa Mae is mijn oudste kleindochter.
Hatsjepsoet leefde ongeveer 1479-1458 voor Chritus.
Hatsjepsoet is zowel de eerste vrouw van farao Thoetmosis II, als een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Bijzonder aan haar was dat ze een van de zeldzame vrouwelijke farao’s was. Haar naam betekent “eerste onder de vrouwen”. Hatsjepsoet heeft naar schatting ongeveer 22 jaar geregeerd, dit is langer dan iedere andere vrouwelijke monarch in het Oude Egypte.
Jade als Ahmose Nefertari (120 cm x 75 cm) 2017
Jade Ahmose Nefertari
Jade is mijn schoondochter.
Ahmose Nefertari leefde van ca. 1562 tot 1494 v.Chr. Ze was de eerste koningin met de titel ‘Godsgemalin van Amon’. Deze priesterfunctie was de hoogst denkbare maatschappelijke rol voor een vrouw.
Ze trouwde met haar broer, farao Ahmose I, de stichter van het Nieuwe Rijk. Ze kregen minstens vijf kinderen. Toen Ahmose I stierf, volgde hun zoon Amenhotep I zijn vader op. Hij huwde zijn zus: Meritamon. Die stierf echter op jonge leeftijd, waarna Ahmose Nefertari de rol van ‘Grote Koningin’ overnam.
Marian H. als Nofret (120 cm x 75 cm) 2017
Marian Nofret of Neferet
Marian is de dochter van Joost en Joost was lange tijd visboer op de markt van Bolsward. Na zijn pensionering nam zijn dochter plaats op de viskraam.
Nofret leefde in de 4e Dynastie, zo’n dikke 2600 jaar voor Christus. Ze trouwde met prins Rahotep, een zoon van farao Sneferu, waarmee ze is afgebeeld op een beeld met een donkere pruik en een wit gezicht. Ze is begraven bij haar man in een mastaba, een soort afgeplatte piramide in bouwlagen en eigenlijk een voorloper daarvan. Hun mastaba heeft twee kamers en twee kapellen. In haar kapel is ze afgebeeld met Rahotep voor een offertafel. Er zijn zes kinderen van het stel bekend.
Aukje H. als Meritaten (100 x 60 cm) 2017
Aukje H. Meritaton
Aukje is een achternichtje van Jopie, die een museum heeft gekregen in Workum
Meritaton (naamsvarianten: Meritaten of Meryetaten) betekent ‘zij die geliefd is door Aton’. Ze was een Egyptische prinses, koningin en mogelijk ook een farao. De prinses was getrouwd met Smenchkare, haar halfbroer. Zij is de oudste dochter van Achnaton, de beroemde farao die het monotheïsme onder de god ‘Aton’ wilde invoeren en Nefertiti, zijn eveneens beroemde vrouw en geboren omstreeks 1350 voor christus. Ze had nog enkele zusters en halfzusters en (half-) broers.
Demi als de godin Isis (100 x 65 cm) 2017
Demi De godin Isis
Demi is mijn nichtje en een ontzettend leuke vrouw.
Isis (Grieks) of Aset is de naam van een van de belangrijkste godinnen van de Egyptische mythologie.
Manon als Nephtys, de zus van Isis (110 x 60 cm) 2017
Manon, de zus van Demi Nephtys, de zus van Isis
Manon is een oudere zus van Demi en eveneens een leuke spontane vrouw.
Nephthys (Grieks), Nebthet of Nebet-het (Egyptisch) wat wil zeggen ‘vrouwe van het huis’) is in de Egyptische mythologie de godin van de onderwereld en de geboorte. Ze is de dochter van de hemel en de aarde, en de zuster van Isis.
Geartsje B. als Nefertiti (120 x 65 cm) 2018
Nefertiti
Nefertiti (ook wel Nefertete, Nofretete) was koningin van de 18e Dynastie van Egypte en heerste als Grote koninklijke vrouwe aan de zijde van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde aan het begin van het Nieuwe Rijk, van 1352 v.Chr. tot 1338 v.Chr., tijdens de Amarna-periode.
José als Chamerernebti II (ongeveer 105 cm x 55 cm) 2018
José Chamerernebti II
Dit is het standbeeld van Chamerernebti II, die waarschijnlijk de hand vasthoudt van haar broer en latere farao Menkaure met wie zij was getrouwd.
José is mijn vrouw.
Chamerernebti II was een koningin uit de 4e Dynastie van het oude Egypte (ongeveer 2550 v Chr.)